0312 911 83 10
·
av.fatiharas@gmail.com
·
Pzt-Cuma 09:00-18:00
DANIŞMANLIK

Engelli Aracının Miras Kalması ve ÖTV Mükellefiyeti

engelli aracının miras kalması

Giriş

Engelli araç sahibinin 5 yıl dolmadan vefat etmesi durumunda, mirasçıların ÖTV ödeyip ödemeyeceği konusu devamlı sorulan konular arasındadır. Bu yazımızda, engelli kişinin ölmesi durumunda, miras kalan ÖTV muafiyetli aracın intikal işlemlerinde dikkat edilmesi gereken konular açıklanacaktır. 

ÖTV (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği’nin ÖTV (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği’nin IV/G/2 bölümünde, ilk iktisabı istisna olan taşıtların veraset yoluyla intikalindeki ÖTV uygulamasıyla ilgili detaylar yer almaktadır.

Not: Telefon veya whatsapp üzerinden bilgi talepleri, ücretli danışmanlık hizmeti alınmasını gerektirmektedir. 

Engelli aracın sahibi vefat ederse ne olur?

İlk iktisabında istisna uygulanan taşıtların veraset yoluyla intikallerinde ÖTV aranmaz. Dolayısıyla, taşıtın veraset yoluyla intikaline bağlı olarak müştereken bütün mirasçılar adına kayıt ve tescil edilmesi halinde, bu intikal işlemi nedeniyle ÖTV uygulanmaz.

Engelli araç sahibi vefat ederse araç satılabilir mi?

İstisna kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtların, veraset yoluyla ÖTV uygulanmaksızın varislere intikal etmesi ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren beş yıllık süre geçmeden varisler tarafından istisnadan yararlanamayanlara satışı veya devrinde de ÖTV aranır. Ancak, istisna kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtların, veraset yoluyla ÖTV uygulanmaksızın varislere intikal etmesi ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren beş yıllık sürenin bitimine kadar varisler adına kayıt ve tescilli kalması koşuluyla satışı veya devrinde ÖTV aranmaz.

Engelli aracının miras kalması ile mirasçılara veraset yoluyla intikal eden taşıtın, ayıplı mal kapsamında olması nedeniyle mirasçılar tarafından satıcıya iade edilmesi ve bunun karşılığında yeni bir taşıtın iktisap edilmek istenmesi halinde, yeni taşıtın mirasçılar tarafından ilk iktisabında istisna kapsamında işlem tesis edilmez.

Malul veya engelli tarafından iktisabı yapılan taşıtın kayıt ve tescil ettirilmeden malul veya engellinin vefat etmesi durumunda, mezkûr istisna uygulamasından yararlanılamaz. Bu durumda, taşıtın mükellefe iade edilmemesi halinde, mirası reddetmeyen varis/varisler tarafından kayıt ve tescilden önce taşıta ait ÖTV beyan edilip ödenir.

vergi hukuku avukatı

Engelli Aracının Miras Kalması ve Özellikli Durumlar

Malul veya engelliler adına kayıt ve tescili yapılan taşıtların veraset yoluyla mirasçılara intikalinde ÖTV uygulamasıyla ilgili bazı önemli hususlar bulunmaktadır:

1- İlk iktisabında istisna uygulanan taşıtların veraset yoluyla intikalinde ÖTV aranmaz. Bu durumda, taşıt müştereken bütün mirasçılar adına kayıt ve tescil edilirse, ÖTV uygulanmaz.

2- Yalnızca bir taşıtın mirasçılara geçtiği durumlarda, başka herhangi bir mal veya hak devredilmediği takdirde;

Yalnızca bir taşıtın mirasçılara devredilmesi durumunda, başka herhangi bir mal veya hak devredilmemişse, bu durumda taşıtın miras hisseleri tek bir mirasçıya devredilse bile (kendi miras hissesine denk gelen kısmı hariç tutularak) bu devir işlemi “veraset yoluyla intikal” olarak kabul edilmez. Böyle bir devir işlemi, karşılığında bir bedel alınması durumunda veya bedelsiz olarak (bağış, hibe, hediye vb. şekillerde) gerçekleşse bile, ilgili Kanun’un 15/2-a bendi kapsamında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulanır. Bu çerçevede, söz konusu taşıtın ilk edinim tarihinden itibaren beş yıl içinde istisnadan yararlanamayanlara yapılan devirlerde, taşıtın bu mirasçıya devri sırasında vergilendirilmeyen kendi miras payına düşen kısım için ÖTV’nin beyan edilip ödenmesi gerekmektedir.

Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 21.09.2017 tarih ve 96620903-135-95468 sayılı özelgesinde; “… Ancak, muristen mirasçılara sadece bir taşıtın intikal etmiş olması, başka bir mal ve/veya hakkın intikal etmemiş olması halinde, taşıtın miras hisselerinin diğer mirasçılar tarafından tek bir mirasçıya devredilmesi, devralan mirasçı açısından (kendi miras hissesine karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere) “veraset yoluyla intikal” olarak değerlendirilmemektedir. Aynı şekilde, tek bir mirasçının miras hissesinin diğer mirasçılara devredilmesi de devralan mirasçılar açısından “veraset yoluyla intikal” olarak değerlendirilmemektedir. Bu şekilde gerçekleşen devir işleminde Kanunun (15/2-a) maddesi kapsamında ÖTV aranmaktadır. Bununla birlikte, söz konusu taşıtın babanızın ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıllık sürenin dolmuş olmasından dolayı, söz konusu intikal nedeniyle ÖTV aranmayacaktır.şeklinde görüş beyan edilmiştir.

miras davaları

3- Terekede ÖTV muafiyetli taşıtın yanı sıra diğer mal veya hakların da bulunduğu durumlarda;

ÖTV muafiyetli taşıt ile birlikte mirasçılara devredilen ve Veraset ve İntikal BeyannamesineVeraset ve İntikal Beyannamesine dahil edilmiş olan gayrimenkullerin değeri, taşıtın değeriyle orantılı ise, diğer mirasçıların taşıt üzerindeki mülkiyet haklarından feragat etmeleri durumunda, taşıtın tek bir mirasçı adına tescil edilmesi sürecinde, Kanunun (15/2-a) maddesi kapsamında ÖTV ödeme yükümlülüğünüz olmayacaktır. Bunun için ilgili belgelerin ibrazı gereklidir. Bu belge noter onaylı bir miras taksim sözleşmesi olabilir. 

Malatya Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 16.09.2015 tarih ve 37538499-135[15-2015-7]-34 sayılı özelgesinde; “… Buna göre, babanızın vefatı nedeniyle söz konusu taşıt ile birlikte mirasçılarına intikal eden ve Veraset ve İntikal Beyannamesine dahil edilmiş olan gayrimenkullerin değerinin taşıtın değeri ile mütenasip olması nedeniyle, bunların varlığına ilişkin belgelerin ibrazına bağlı olarak, diğer mirasçıların taşıt üzerindeki mülkiyet haklarından (miras paylarından) lehinize feragat etmeleri üzerine taşıtın adınıza tescil edilmesi aşamasında, Kanunun (15/2-a) maddesi kapsamında ÖTV yükümlülüğünüz olmayacaktır. Öte yandan, söz konusu aracı, babanızın istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitiminden önce, istisnadan yararlanamayan bir kişi veya kuruma devretmeniz halinde, Kanunun (15/2-a) maddesi gereğince, bu devir dolayısıyla adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan (istisnadan yararlanamayan kişi veya kurumdan), babanızın ilk iktisabındaki matrah üzerinden, alıcı adına kayıt ve tescil tarihindeki orana göre hesaplanacak ÖTV tahsil edilecektir.” şeklinde görüş beyan edilmiştir.

Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 03.01.2017 tarih ve 76464994-135[ÖTV.2016.107]-570 sayılı özelgesinde; “… annenizin vefatı üzerine mirasçılara kalan terekede taşıtla birlikte yer alan gayrimenkullerin veraset ve intikal vergisi beyannamesine konu edilen değerinin, başvurunuzda belirtildiği gibi, terekedeki taşıtın değerinden yüksek olması halinde, diğer mirasçıların taşıt üzerindeki haklarından (miras paylarından) ivazsız olarak lehinize feragat etmelerine bağlı olarak, taşıtın yalnızca adınıza tescilinde ÖTV yükümlülüğü bulunmamaktadır. Aksi takdirde, taşıt üzerindeki kendi mülkiyet hakkınıza (miras payınıza) karşılık gelen kısım hariç olmak üzere, Kanunun (15/2-a) maddesi çerçevesinde hesaplanan ÖTV’nin tarafınızca beyan edilip ödenmesi gerekmektedir.” şeklinde görüş beyan edilmiştir.

4- Taşıtın miras hisseleri tek bir mirasçıya devredilirse ve bu mirasçı malul veya engelliyse, terekenin birden fazla mal veya hak içermesi önemli değildir. Bu durumda, ÖTV uygulanmaz.

Sonuç

Sonuç olarak, engelli aracının miras kalması durumunda ÖTV borcuyla karşı karşı kalmamak için miras intikalinin doğru bir şekilde yapılması büyük bir önem arz emektedir. Vergi dairesi tarafından haksız bir ÖTV tarhiyatı yapılması durumunda, vergi ve cezanın iptali için vergi davası açılması gerekebilir. 

fatih aras

Diğer Makaleler

Call Now Button