İçerik Başlıkları
Vergi Davaları
Vergi Davası Nedir?
Vergi davası, bir şahıs, işletme veya kurumun vergi hukukuyla ilgili bir anlaşmazlığı çözmek amacıyla mahkemeye başvurduğu bir hukuki süreçtir. Vergi davaları, vergi ödemeleri, vergi beyannameleri, vergi muafiyeti talepleri, vergi cezaları ve diğer vergi konularıyla ilgili uyuşmazlıkları içerebilir. Bu davalara örnek olarak; sahte fatura kullanma davası, sahte fatura düzenleme davası, vergi ziyaı cezası davası, özel usulsüzlük cezası davası, KDV iadesi davası, özel esaslara alınma davası, araç ve taşınmaz satışından kaynaklı kayıt dışı kazanca ilişkin davalar gibi vergi davaları örnek verilebilir.
Vergi Davası Açma Süresi
Özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde, vergi mahkemelerinde dava açma süresi otuz gündür. Ödeme emrine karşı dava açma süresi 15 gündür. İhtiyati tahakkuk ve ihtiyati hacze karşı dava açma süresi 7 gündür. Özel kanunlardaki dava açma sürelerine dikkat edilmesi önem arz etmektedir.
Vergi Davası Nasıl Açılır?
Vergi davası, vergi mahkemesi başkanlıklarına hitaben yazılmış imzalı dilekçelerle açılır. Dilekçelerde aşağıdaki bilgilere yer verilmesi gerekir:
a) Tarafların ve varsa vekillerinin veya temsilcilerinin ad ve soyadları veya unvanları ve adresleri ile gerçek kişilere ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası,
b) Davanın konu ve sebepleri ile dayandığı deliller,
c) Davaya konu olan idari işlemin yazılı bildirim tarihi,
d) Vergi, resim, harç, benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezalarına ilişkin davalarla tam yargı davalarında uyuşmazlık konusu miktar,
e) Vergi davalarında davanın ilgili bulunduğu verginin veya vergi cezasının nevi ve yılı, tebliğ edilen ihbarnamenin tarihi ve numarası ve varsa mükellef hesap numarası.
Dava konusu kararın ve belgelerin asılları veya örnekleri dava dilekçesine eklenir.
Vergi davaları karmaşık olabilir ve genellikle zaman alıcıdır. İdari Yargılama Usulü Kanununa aykırı bir şekilde verilecek dilekçe davanızın reddedilmesine sebebiyet verebilir. Bu nedenle, vergi yasalarına ve prosedürlere uygun hareket etmek ve gerektiğinde uzman vergi avukatından yardım almak önemlidir.
Vergi Mahkemesi Duruşmalı Mı?
Vergi mahkemelerinde açılan iptal ve tarh edilen vergi, resim ve harçlarla benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezaları toplamı (2023 yılı için 171.000 TL’yi) aşan vergi davalarında, taraflardan birinin isteği üzerine duruşma yapılır. Duruşma talebi, dava dilekçesi ile cevap ve savunmalarda yapılabilir.
Vergi mahkemesi dava ne kadar sürer?
Vergi mahkemelerinde açılan davalar, davanın açıldığı ile göre 6 ay ile 15 ay arasında süre alabilmektedir.
Vergi mahkemesinde kimler dava açabilir
Adına vergi veya ceza tarhedilen şahıs veya şirketleri kendi adına dava açabilir.
Dava açarken avukat şart mı?
Davanın vekaleten açılması ancak bir avukat aracılığıyla söz konusu olabilir. Vergi davalarının vergi konusunda uzman bir avukat aracılığıyla açılması önem arz etmektedir.
Vergi mahkemesi dava masrafı
2024 yılında (duruşma ve yürütmeyi durdurma istemli) yeni dava için 1.044,00-TL posta masrafı talep edilmektedir. Vergi Mahkemesi başvuru harcı 427,60-TL, yürütmeyi durdurma harcı 704,50-TL, vekalet harcı 60,80-TL ve vekalet pulu 96-TL’dir.
Özetle, yeni açılan davalarda posta ve harç masraf toplamı 1.628₺ ile 2.333 ₺ arasında değişmektedir. İstinaf ve temyiz başvurularında bunlara ilave olarak, ayrıca harç ve gider avansı yatırılması gerekmektedir.