T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları Gelir Ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü | ||||
Sayı | : | 62030549-125[30-2021/17]-1422500 | 02.12.2022 | |
Konu | : | Uluslararası Bir Firmadan Danışmanlık Hizmeti Alınması Halinde, Söz Konusu Yabancı Firmanın Türkiye’de Elde Ettiği Kazancın Vergilendirilip Vergilendirilemeyeceği Hakkında |
İlgi | : |
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, şirketinizin yurt içi ve yurt dışında yatırımlar yaptığı, yurt dışı yatırımları ile ilgili olarak yine yurt dışında kurulu şirketlerden/kuruluşlardan danışmanlık hizmetleri aldığı, bu kapsamda şirketinizin İngiltere’de kurulu bir firmadan danışmanlık hizmeti aldığı, danışmanlık hizmeti alınan firmanın İngiltere mevzuatına göre LLP (Limited Liable Partnership) şeklinde kurulduğu, tüzel kişiliğe sahip olmakla birlikte, vergisel olarak İngilizce karşılığı “transparent” ya da “look through” olarak adlandırılan yapılardan olduğu, bu tür firmaların herhangi bir ülkede vergi mükellefi olmadığından vergi anlaşmalarından yararlanamadığı, söz konusu firmaların bazı açılardan Türk Borçlar Kanunu’na göre kurulan adi ortaklıklara bazı açılardan ise Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulan kooperatiflere benzediği, danışmanlık hizmeti alınan firmaya ilişkin İngiltere vergi otoritesinden alınan mukimlik belgesinde, LLP’nin kendisinin İngiltere mukimi olmadığı belirtilmiş olmakla birlikte, belgede listelenen ortaklarının İngiltere mukimi olduğunun vurgulandığı belirtilerek, bu tür firmalara yapılan serbest meslek ödemelerinde stopaj yapılıp yapılmayacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmakta olup Başkanlığımız görüşü aşağıda açıklanmaktadır.
I.KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında, Kanunun 1 inci maddesinde sayılı kurumlardan kanuni ve iş merkezlerinin her ikisi de Türkiye’de bulunmayanların, sadece Türkiye’de elde ettikleri kazançları üzerinden vergilendirileceği hükme bağlanmış, aynı maddenin üçüncü fıkrasında ise, dar mükellefiyette kurum kazancının hangi kazanç ve iratlardan oluştuğu belirtilmiş olup anılan fıkranın (c) bendinde, Türkiye’de elde edilen serbest meslek kazançlarının kurum kazancı olarak vergilendirileceği hükmüne yer verilmiştir.
Aynı Kanunun 30 uncu maddesinde, dar mükellefiyete tabi kurumların maddede bentler halinde sayılan kazanç ve iratları üzerinden, bu kazanç ve iratları avanslar da dahil olmak üzere nakden veya hesaben ödeyen veya tahakkuk ettirenler tarafından kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı belirtilmiş olup, aynı maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde serbest meslek kazançları üzerinden vergi kesintisi yapılacağı hükme bağlanmıştır. Vergi kesintisi oranları, 2009/14593 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca 03.02.2009 tarihinden itibaren, petrol arama faaliyetleri dolayısıyla sağlanan serbest meslek kazançlarından %5,diğer serbest meslek kazançlarından %20 olarak belirlenmiştir.
II.ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMASI YÖNÜNDEN
Türkiye Cumhuriyeti ile Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Arasında Gelir ve Sermaye Değer Artış Kazançları Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşması’nın “Serbest Meslek Faaliyetleri” başlıklı 14 üncü maddesinde;
“1. Bir Akit Devlet mukiminin serbest meslek faaliyetleri veya bağımsız nitelikdeki diğer faaliyetler dolayısıyla elde ettiği gelir, yalnız bu Devlette vergilendirilebilecektir. Bununla beraber, eğer bu faaliyetler diğer Devlette icra edilirse ve eğer:
(a)Kişi bu diğer Devlette bu faaliyetleri icra etmek için sürekli kullanabileceği bir sabit yere sahip ise veya
(b)Kişi bu diğer Devlette, sözkonusu faaliyetleri icra etmek amacıyla, 12 aylık herhangi bir kesintisiz dönemde, bir veya birkaç seferde 183 gün veya daha fazla kalırsa,
söz konusu gelir, aynı zamanda diğer Akit Devlette de vergilendirilebilir.
Böyle bir durumda olayına göre, ya yalnızca sözkonusu sabit yere atfedilebilen gelir, ya da yalnızca bu diğer Devlette bulunulan süre içinde elde edilen gelir, bu diğer Devlette vergilendirilebilir.
2.Bir Akit Devlet teşebbüsünün serbest meslek faaliyetleri veya benzer nitelikdeki diğer faaliyetler dolayısıyla elde ettiği gelir, yalnız ilk bahsedilen Devlette vergilendirilebilecektir. Bununla beraber, eğer bu faaliyetler diğer Devlette icra edilirse ve eğer:
(a) Teşebbüs, bu faaliyetleri icra etmek üzere bu diğer Devlette bir işyerine sahip olursa veya
(b) Faaliyetlerin icra edildiği süre veya süreler, herhangi bir kesintisiz 12 aylık dönemde toplam 183 günü aşarsa,
sözkonusu gelir, aynı zamanda bu diğer Akit Devlette de vergilendirilebilir.
Böyle bir durumda olayına göre, ya yalnızca söz konusu işyerine atfedilebilen gelir, ya da yalnızca bu diğer Devlette icra edilen faaliyetlere atfedilebilen gelir, bu diğer Devlette vergilendirilebilir. Her iki durumda da bu teşebbüs, söz konusu gelir dolayısıyla bu diğer Akit Devlette bu Anlaşmanın 7 nci maddesi hükümlerine göre vergilendirilmeyi, yani söz konusu gelir bu diğer Devlette bulunan işyerine atfedilebilirmiş gibi vergilendirilmeyi tercih edebilir. Bu tercih bu diğer Devletin söz konusu gelir üzerinden tevkifat suretiyle vergi alma hakkını etkilemeyecektir.
…”
hükümlerine yer verilmiştir.
Yukarıdaki anlaşma hükümleri ve özelge başvurusunda vermiş olduğunuz bilgiler çerçevesinde, söz konusu firmanın, şirketinize verdiği danışmanlık hizmeti karşılığında elde ettiği gelirler, adi ortaklık veya kollektif şirket niteliğindeki ortaklığın ortaklarının gelirleri olarak değerlendirilecektir. Bu gelirlere, adı geçen ortaklığın ortaklarının İngiltere yetkili makamından alacakları, söz konusu gelirin ortakların geliri olarak vergiye tabi olduğunu gösteren, mukimlik belgesini veya belgelerini ibraz etmeleri halinde İngiltere mukimi ortaklar için Türkiye ile İngiltere arasında imzalanan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması hükümleri uygulanacaktır. Anlaşmanın 14’üncü maddesindeki şartların oluşup oluşmadığının kontrolünde ortaklığın bir bütün olarak faaliyetleri dikkate alınacaktır.
Diğer taraftan, firmanın İngiltere mukimi olmayan ortaklarının elde ettiği gelirlerin ise, hangi ülkenin mukimi iseler o ülke ile Türkiye arasında uygulanmakta olan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmasının bulunması halinde bu Anlaşmanın ilgili hükümlerine, anlaşma yoksa iç mevzuat hükümlerine göre vergilendirilecekleri tabiidir.
Anlaşma hükümlerine göre Türkiye’nin de vergi alma hakkının oluştuğu durumlarda, bu hizmetlerden elde edilen gelirlere ilişkin Türkiye’de ödenen vergi, Anlaşmanın “Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi” başlıklı 23 üncü maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendi gereğince İngiltere’de bu gelirlere ilişkin hesaplanan vergiden mahsup edilmek suretiyle çifte vergilendirme önlenmiş olacaktır.
Bununla birlikte, 4 Seri No’lu Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları Genel Tebliği 26.09.2017 tarihli ve 30192 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir. Söz konusu faaliyetlere ilişkin ödemelerin kısmen veya tamamen anılan Tebliğin yürürlük tarihinden sonra yapılması durumunda, hizmetlerin Türkiye’de ifa edilmesine karşın ilgili Anlaşmaların hükümlerine göre Türkiye’nin vergi alma yetkisinin oluşmadığının açıkça tespitine bağlı olarak, Tebliğin ekinde yer alan 1 ve 2 no.lu formlar ibraz edilmek suretiyle 26.09.2017 tarihinden itibaren yapılacak ödemelerin anlaşmadan yararlanma imkanı olan ortaklara tekabül eden kısmı üzerinden tevkifat yapılmayacaktır.
Öte yandan, danışmanlık hizmeti aldığınız firmanın ortaklarının Türkiye’de elde ettikleri kazanç veya iratların ilgili Anlaşma çerçevesinde vergiye tabi tutulabilmesi için mukim oldukları ülkenin yetkili makamlarından mukimlik belgesi almaları ve bu belgenin aslı ile noter veya bu ülkedeki Türk konsolosluklarınca tasdikli Türkçe tercümesinin bir örneğini vergi sorumlularına veya ilgili vergi dairesine ibraz etmeleri gerekmektedir. Mukimlik belgesinin ibraz edilememesi durumunda ise ilgili Anlaşma hükümleri yerine iç mevzuat hükümlerimizin uygulanacağı tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.