0312 911 83 10
·
av.fatiharas@gmail.com
·
Pzt-Cuma 09:00-18:00
DANIŞMANLIK

Kooperatif Yönetim Kurulu Kararının İptali

Kooperatif Yönetim Kurulu Kararının İptali

Kooperatif Yönetim Kurulu

Kooperatiflerde, yönetim kurulu en az üç kişiden oluşan ve kooperatifin faaliyetlerini yöneten, onu temsil eden bir icra organıdır. Yönetim kurulu üyeleri, seçildikleri anda kooperatif ortağı olmak zorundadır. Tüzel kişilerin de yönetim kurulu üyeliğine seçilmesi mümkündür, ancak bu durumda tüzel kişiler temsilcilerinin isimlerini kooperatife bildirmekle yükümlüdür. Kooperatif yöneticileri, işlerin yönetimi için gereken özeni göstermekle ve kooperatifin başarısı için çaba sarf etmekle yükümlüdür.

Kooperatif Yönetim Kurulu Seçimi

Kooperatiflerde en yetkili organ genel kurul olduğu için yönetim kurulu üyelerini seçme yetkisi de genel kurula aittir. Genel kurul, bu yetkisini başka bir organa devredemez ve kullanmaktan vazgeçemez. Ancak, kooperatifin kuruluşunda yönetim kurulu üyeleri ana sözleşme ile atanır.

Yönetim Kurulu Kararlarının Geçerlilik Şartları

Kooperatifler Kanunu’nda yönetim kurulu toplantıları ve alınan kararların geçerlilik şartlarına dair özel hükümler bulunmamaktadır. Ancak, Türk Ticaret Kanunu’na göre yönetim kurulu kararlarının yazılı ve imzalı olması gerekmektedir. Toplantı yapılması istenmediği durumda, kararlar yazılı önerilere dayanarak alınabilir. Bu öneriler, en az üye tam sayısının çoğunluğunun yazılı onayını almak suretiyle kabul edilebilir.

Kooperatif yönetim kurulu kararlarının geçerliliği, yasanın emredici hükümlerine uygun olmaları, toplantı ve karar nisaplarına uygun olmaları, içerik olarak da yasanın belirlediği kurallara aykırı olmamaları şartına bağlıdır.

Kooperatif Yönetim Kurulu Kararının İptali

Kooperatifler Kanunu’nda doğrudan yönetim kurulu kararlarının iptali için bir düzenleme bulunmamakla birlikte, genel kurul kararlarına aykırı olduğu iddia edilen kooperatif yönetim kurulu kararlarının iptali için genel kurul gündemine madde eklenmesi mümkündür. Ortaklar, genel kurul gündemine getirilen konuları müzakere eder ve genel kurul, yönetim kurulu kararını iptal etmezse karar aleyhine iptal davası açabilir.

Ortaklıktan çıkarmaya yönetim kurulunca karar verilmesi halinde bu karar aleyhine ortak tarafından doğrudan iptal davası yoluna gidilebilecektir (KK Md.16/2,3). Dolayısıyla, kooperatiflerde ortakların yönetim kurulu kararları aleyhine iptal davası açması mümkün bulunmamakta; ancak ortaklıktan çıkarma kararları bu durumun istisnasını oluşturmaktadır.  

Sonuç

Kooperatifler, genel kurul tarafından seçilen yönetim kurulu aracılığıyla temsil edilir ve yönetilir. Yönetim kurulu, görevini müzakerelerle yerine getirirken, kararların geçerli olabilmesi için belirlenen nisap ve şekil şartlarına uyulması gereklidir. Ayrıca, yönetim kurulu kararları içerik olarak yasaya aykırı olmamalıdır. 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nda ortaklara, yasaya, ana sözleşmeye ve iyi niyet esasları ile genel kurul kararlarına aykırı olduğu düşünülen yönetim kurulu kararlarının genel kurul gündemine taşınarak müzakere edilmesi imkanı sağlanmış; ancak ortaklıktan çıkarma kararları hariç diğer yönetim kurulu kararları aleyhine doğrudan dava açma hakkı verilmemiştir.

fatih aras

 

 

Diğer Makaleler

Call Now Button