VUK Madde 186 Envanter Çıkarmak
Envanter çıkarmak, bilanço günündeki mevcutları, alacakları ve borçları saymak, ölçmek, tartmak ve değerlemek suretiyle kesin bir şekilde ve müfredatlı olarak tesbit etmektir.
Şu kadar ki, ticari teamüle göre tartılması, sayılması ve ölçülmesi mutat olmıyan malların değerleri tahminen tesbit olunur.
Mevcutlar, alacaklar ve borçlar işletmeye dahil iktisadi kıymetleri ifade eder.
VUK Madde 186 Envanter Çıkarmak ile İlgili Danıştay Kararları
T.C. Danıştay 3.DAİRE Esas:2006-2472 Karar:2007-994 Karar Tarihi:03.04.2007
ÖZET: Envanter defterine dönem stokunu sadece parasal tutar olarak kaydeden davacının dönem kazancının randıman yöntemiyle tespitine olanak bulunmadığı gibi, alış ve satış faturalarına göre ve emtianın cins ve miktarının belirtilerek envanterinin de yapılmasına olanak bulunmamaktadır. Bu nedenle defter ve kayıtları ve bunlarla ilgili belgeleri vergi matrahının tespitine imkan vermeyecek derecede noksan bulunan davacının dönem matrahının re’sen belirlenmesinde hukuka aykırılık bulunmadığından, cezalı tarhiyatın kaldırılmasında hukuka uygunluk görülmemiştir.
T.C. Danıştay 4.DAİRE Esas:2001-3354 Karar:2002-3001 Karar Tarihi:25.09.2002
ÖZET: Fiili ve kaydi envanter sonuçlarından hareketle dönem matrahının tespiti için dönem başı ve dönem sonu mevcutları ile tüm dönem içindeki alış ve satışların göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
T.C. Danıştay 3.DAİRE Esas:2019-6682 Karar:2021-49 Karar Tarihi:19.01.2021
ÖZET: İşletmenin uğraş konusu itibarıyla vergi matrahının oluşumunu etkileyecek olan ortalama fire oranı esas alınarak yapılan hesaplama sonucunda tespit edilen kayıtdışı hasılat nedeniyle defter ve belgelerin ihticaca salih olmadığı kabul edilmiş ise de, davacının, defter kayıtları ve bu kayıtlarla ilgili vesikaların noksan, usulsüz ve karışık olduğu yolunda bir saptamada bulunulmaksızın, Vergi Usul Kanunu’nun maddesinin ikinci fıkrasının dördüncü bendinde yazılı re’sen tarh nedeninin varlığından söz edilemeyeceğinden ve başka bir re’sen tarh sebebi de ortaya konulamadığından, belirlenen matrah farkına göre yapılan vergilendirmede ve kesilen cezalarda hukuka uygunluk görülmemiş olup dava konusu vergi ve cezaların kaldırılması yolunda verilen kararda sonucu itibarıyla hukuka aykırılık bulunmamıştır.