VUK Madde 315 Normal Amortisman
Mükellefler amortismana tâbi iktisadî kıymetlerini, 320 nci maddenin dördüncü fıkrası saklı kalmak üzere, Maliye Bakanlığının tespit ve ilân edeceği oranlar üzerinden itfa ederler. İlân edilecek oranların tespitinde iktisadî kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınır.
VUK Madde 315 Normal Amortisman ile İlgili Danıştay Kararları
T.C. Danıştay 4.DAİRE Esas:2002-3510 Karar:2003-206 Karar Tarihi:23.01.2003
ÖZET: Davacının özel maliyet bedeli kapsamında olan alüminyum doğrama ve dekorasyon gideri kira süresi içinde itfa edilecektir. Davacı faaliyet gösterdiği işyerini bir yıl için kiralamıştır. Kira sözleşmesinin bir yıl için yapılmış olması karşısında fiilen kira süresi uzamış olsa bile, özel maliyet bedeli olarak kabul edilen giderlerin sözü edilen yılda gider yazılmasında yasal bir engel bulunmamaktadır.
T.C. Danıştay 4.DAİRE Esas:2013-3324 Karar:2017-9092 Karar Tarihi:26.12.2017
ÖZET: Bu şartlar altında, azalan bakiyeler usulüne özgü olarak düzenlenen, amortisman süresinin sonunda itfa edilemeyen devreden bakiye değerin o yıl tamamen gider yazılmak suretiyle yok edileceği hükmünün, bina amortismanları için dezavantaj yaratan yeniden değerleme ve sonrasında getirilen enflasyon düzeltmesi karşısında net değerin sıfırlanmasını sağlayacağı açıktır. Kanun’da bu hüküm yalnızca azalan bakiyeler için öngörülmüş olup, kıyas yolu ile genişletilemez; zira normal amortisman yöntemi bakımından Kanun koyucu kasıtlı olarak susmuştur. Amortisman yöntemlerinin seçimlik olduğu ve basiretli bir mükellefin, bu seçim ile birlikte enflasyona karşı koruma tedbirlerinin sonuçlarını öngörmesi gerektiği aşikar olduğundan; davacı şirket tarafından binalarla ilgili normal amortisman yöntemini seçmesi nedeniyle amortisman süresinin son yılında itfa edemediği bakiye değerin tamamının gider olarak yazılması gerektiği iddiasının davalı idare tarafından kabul edilmemesinde hukuka aykırılık görülmemiştir.