VUK Mükerrer Madde 315 Azalan Bakiyeler Usulüyle Amortisman
Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerden dileyenler, amortismana tabi iktisadi değerlerini, azalan bakıyeler üzerinden amortisman usulü ile yok edebilirler.
Bu usulün tatbikinde;
1. Her yıl, üzerinden amortisman hesaplanacak değer, evvelce ayrılmış olan amortismanlar toplamının tenzili suretiyle tesbit olunur. Enflasyon düzeltmesi yapılan dönemlerde, üzerinden amortisman ayrılacak değer, amortismana tâbi iktisadî kıymetin düzeltilmiş değerinden daha evvel ayrılmış olan amortismanların toplamının taşınmış değerleri indirilmek suretiyle tespit edilir.
2. Bu usulde uygulanacak amortisman oranı % 50’yi geçmemek üzere normal amortisman oranının iki katıdır.
3. Bu usulde amortisman süresi normal amortisman nispetlerine göre hesaplanır.
Bu sürenin son yılına devreden bakıye değer, o yıl tamamen yok edilir.
VUK Mükerrer Madde 315 Azalan bakiyeler usulüyle amortisman ile ilgili Danıştay kararları
T.C. Danıştay 9.DAİRE Esas:2019-339 Karar:2022-834 Karar Tarihi:14.03.2022
ÖZET: Bilanço esasına tabi olan davacı şirketin, finansal kiralama (leasing) yöntemi ile edindiği iktisadi kıymetleri 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 315. maddesinde tanınan seçimlik hakkını kullanarak azalan bakiyeler yöntemi ile amortismana tabi tutması karşısında; davalı idarece 319 ve 333 nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerine göre davacının normal amortisman usulüne göre amortisman ayırması gerektiği ve bu amortismana tabi makinaların faydalı ömrünün 8 yıl olduğu, amortismanın faydalı ömür süresine göre eşit taksitlerle ayrılması gerektiği, buna göre 2013 yılında azalan bakiyeler usulüne göre ayrılan amortisman tutarı ile normal amortisman yöntemi ile ayrılması gereken amortisman arasındaki farkın ilgili dönemde kurum kazancına kanunen kabul edilmeyen gider olarak ilave edilmesi gerektiği ve 2013 yılı dönemi zararının gelecek yıla devreden tutarının buna göre dikkate alınması gerektiği yolunda vergi inceleme raporu düzenlenmesinin, verginin kanunilik ilkesine ve hukuki güvenlik ilkesine aykırı olduğu sonucuna varıldığından, dava konusu vergi inceleme raporunun anılan sonuçlara ilişkin kısmında hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmesi hukuka uygundur.