İçerik Başlıkları
- 1 Anonim Şirketlerde Avukat Bulundurma Zorunluluğu
- 2 Sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu ne demek?
- 3 Avukatlık sözleşmesi zorunlu mu?
- 4 Yapılacak Sözleşmede Bulunması Gereken Hususlar
- 5 Anonim Şirketlerde Avukat Bulundurma Zorunluluğuna Uyulmaması
- 6 Avukat Bulundurma Zorunluluğuna Uymayanlar Nasıl Tespit Edilir?
- 7 Anonim Şirket Avukat Ücreti
- 8 Anonim Şirketlerle İlgili Makalelerimiz:
- 9 Av. Dr. Fatih ARAS Kimdir?
Avukat Bulundurma Zorunluluğu 2024
Anonim şirketler açısından yerine getirilmesi zorunlu olan düzenlemeler esas olarak 6102 sayılı Kanun’da yer almakla birlikte, yürürlükteki diğer mevzuat hükümlerinde de anonim şirketler açısından hükümler bulunmakta ve bunların en önemlileri arasında 1136 sayılı Kanun’da yer verilen anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğu önemli bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında kurulan anonim şirketler için getirilen avukat bulundurma zorunluluğu, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’ndan kaynaklanmaktadır. Buna göre, 01.01.2024 tarihinden itibaren esas sermayesi 1.250.000 TL veya üzeri olan anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğu vardır.
Bu yazıda anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğu ve bu zorunluluğun meydana getirdiği sonuçlar ele alınacak ve bu doğrultu, konuyla ilgili önemli noktalar sonuçlarıyla birlikte açıklanacaktır.
Anonim Şirketlerde Avukat Bulundurma Zorunluluğu
1136 sayılı Avukatlık Kanunu uyarınca avukat; yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder. Avukatlığın amacı; hukuki münasebetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamaktır.
1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35. maddesinde kanun koyucu sadece avukatların yapabileceği işleri düzenlemektedir. Anılan maddenin üçüncü fıkrasında AŞ lerde avukat bulundurma zorunluluğu yer almaktadır. Buna göre;
“…Türk Ticaret Kanunu’nun 272. maddesinde ön görülen esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır…”
Sermayesi 1.250.000-TL’yi aşan limited şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, KOBİ ve üzeri niteliğindeki şirketlerin sürekli olarak hukuki danışmalık hizmeti alması tavsiye olunmaktadır.
Sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu ne demek?
Avukatlık Kanunu’nun 35. maddesinin üçüncü fıkrası, sözleşmeli avukat bulundurma yükümlülüğünün kapsamının belirlenebilmesi açısından esas sermaye miktarı kriterini esas almış ve bu miktarın tespiti açısından 6102 sayılı Kanun’a gönderme yapmayı tercih etmiştir(1). Düzenlemenin yürürlük kazandığı tarih itibariyle yürürlükte olan Mülga 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 272. maddesindeki düzenlemenin aynen korunduğu yürürlükteki 6102 sayılı Kanun’un 332. maddesi ile öngörülen esas sermaye miktarı 1.250.000 TL olup, esas sermaye miktarı 1.250.000 TL ve üzerinde olan anonim şirketler sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır.
1136 sayılı Kanun’un bu konuda aradığı koşul, şirketin esas sermayesine ilişkin olduğundan, esas sermayenin ödenmiş olup olmadığının bu yükümlülüğe bir etkisi bulunmamaktadır. Bir başka deyişle, anonim şirketin ödenmiş sermayesi 1.250.000 TL’nin altında kalsa dahi, tescil edilmiş esas sermayesi 1.250.000 TL ve üzerinde ise, avukat bulundurma yükümlülüğü doğmuş kabul edilecektir. Anonim şirketler eğer kuruluş anında 1.250.000 TL ve üzeri bir miktarda esas sermayeye sahipse, anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğu şirketin ticaret siciline tescil edilerek tüzel kişilik kazanmasıyla birlikte doğacaktır.
Önemli Not: 2024 öncesi kurulmuş Anonim Şirketlerin sermayesini en az 1.250.000 TL’ye çıkarma zorunluluğu şu anda söz konusu değildir. Bu nedenle, 2024 öncesi kurulmuş Anonim Şirketlerden (250.000-TL-1.249,999-TL) aralığında sermayeye sahip olanlar için avukat bulundurma zorunluğunun devam ettiğine dair görüşler mevcuttur. Dolayısıyla 2024 öncesi kurulmuş bir anonim şirketin sermayesini 250.000-TL veya üzerine çıkarması durumunda avukat ile sözleşme yapma zorunluluğu başlayabilecektir. Bu durumda olan şirketlerin ceza riski ile karşılamaması için avukatlık sözleşmesini feshetmemesi veya yeni bir sözleşme yapması önerilmektedir.
Kaynak: https://www.ekonomim.com/kose-yazisi/sermaye-sirketlerinde-asgari-sermaye-genelgesi/724275
Avukatlık sözleşmesi zorunlu mu?
Kuruluşta daha az olmakla birlikte daha sonra esas sermayenin 1.250.000 TL ve üzerine arttırılması durumunda ise anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğu şirket genel kurulunun ilgili sermaye artırımı kararının ticaret siciline tescili ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde ilanının ardından doğacaktır. Bu yükümlülük kapsamında ilgili anonim şirketlerin, kendilerine Baro Başkanlıkları tarafından tebliğ edilen yazıların tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içerisinde, şayet Sözleşmeli avukat bulunduruyorlar ise mevcut yıla ait güncel Avukatlık Sözleşmesi ile ilgili ücret ödemelerini gösteren serbest meslek makbuzu ödeme belgesi örneklerini ilgili Baro Başkanlığı’na sunmaları gerekmektedir.
Yapılacak Sözleşmede Bulunması Gereken Hususlar
Sözleşmede bulunması gereken hükümler, Avukatlık Kanunu Yönetmeliği’nde yer alan “Sürekli Avukatlık Hizmetlerinde Uygulanacak Esaslar” başlıklı 73. maddede hüküm altına alınmıştır;
- İş sahibinin adı, soyadı, mesleki ya da ticari unvanı, adresi, vergi/T.C. kimlik numarası,
- Avukatın/avukatlık bürosunun/avukatlık ortaklığının adı, soyadı, unvanı, vergi/T.C. kimlik numarası,
- İşin tanımı,
- Avukatlık ücreti ve ücretin nasıl ödeneceği,
- Sözleşme hükümlerinin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi değişikliklerine göre uyarlanacağı,
- Süresi,
- Sona erme koşulları,
- İşin harç ve giderlerinin iş sahibine ait olduğu, bunların peşin olarak ya da avukatın ilk talebinde derhal ödenmesi gerektiği, sözleşmede yazılı adresin avukatın bu konudaki taleplerini ileteceği adres olduğu, bu adrese yapılan tebligatların iş sahibine yapılmış sayılacağı ibaresi.
Anonim Şirketlerde Avukat Bulundurma Zorunluluğuna Uyulmaması
Avukatlık ücret sözleşmesi yapılmazsa ne olur?
Anonim Şirket Avukat Zorunluluğu Cezası
Anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğuna aykırı davranırlarsa, maddenin devamında ön görüldüğü üzere; “hükme aykırı davranan kuruluşlara Cumhuriyet Savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan on altı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idari para cezası verilir. Hukuk ve Ceza Muhakemeleri Usulleri kanunları ile diğer kanun hükümleri saklıdır.” Dolayısıyla, Cumhuriyet savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan on altı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar (2024 yılı için 20,002.50 x 2 = 40,005,00- TL) idarî para cezası verilebilecektir. Bir yıl boyunca anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğu hükümlerine uyulmaması halinde hesaplanacak ceza tutarı ise her ay için ayrı ayrı hesaplanacaktır.
Avukat Bulundurma Zorunluluğuna Uymayanlar Nasıl Tespit Edilir?
1.250.000 TL ve üstü esas sermayesi bulunan anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğu yasal zorunluluk olduğundan, bu kapsama giren şirketler ve kooperatiflere, bulundukları ildeki Baro Başkanlıkları tarafından “Avukatlık Sözleşmesini” ibraz etmesi için bir yazı gönderilmektedir. Bu yazıya istinaden sözleşme ve dayanak belgeler sunulmadığı takdirde Baro Başkanlıkları tarafından o ilin Cumhuriyet Başsavcılığı’na şirket hakkında suç duyurusunda bulunulmaktadır. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılacak soruşturmada sözleşme, avukata ait serbest meslek makbuzu, makbuzlara ilişkin ödeme dekontu ibrazı talep edilebilmektedir. Sadece anonim şirket avukatlık sözleşmesi yapılması yeterli bulunmamaktadır.
Anonim Şirket Avukat Ücreti
03/10/2024 tarihli ve 32681 ayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi ile, aynı tarihten itibaren anonim şirketlerde uygulanmak üzere asgari aylık ücret tutarı 32.000-TL olarak belirlenmiştir. Anonim şirket avukat bulundurma zorunluluğu ücreti her yıl tarifeye göre güncellenmektedir. Bu bedel asgari nitelikte olup, şirketin çalışan sayısı, sermayesi ve cirosuna göre ve tarafların anlaşmasına göre belirlenebilmektedir.
Anonim Şirketlerle İlgili Makalelerimiz:
Şirket Birleşmesi Nasıl Yapılır?
Anonim Şirket Ortaklarının Bilgi Alma ve İnceleme Hakları
Anonim Şirketlerde Azınlık Hakları
Anonim Şirketlerde Rüçhan Hakkı
Anonim Şirketlerde Çağrısız Genel Kurul
Anonim Şirketlerde Rekabet Yasağı
Şirket Kanuni Temsilcilerinin Vergi ve SGK Borçlarından Sorumluluğu
Av. Dr. Fatih ARAS Kimdir?
Av. Dr. Fatih ARAS, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden onur derecesiyle mezun oldu. Ankara Üniversitesi “Kamu Hukuku (Mali Hukuk)” Anabilim Dalında “Vergi Hukukunda Muhasebe Hilesi” konulu tez ile 2015 yılında yüksek lisansını (L.LM.) tamamladı. Marmara Üniversitesi Mali Hukuk Anabilim Dalında “Türk Vergi Sisteminde İnşaat Sektörünün Vergilendirilmesi” konulu tez ile 2021 yılında doktora (Ph.D) eğitimini tamamladı.
Maliye Bakanlığında 6 yıl boyunca müfettiş olarak görev yapan Fatih ARAS vergi hukuku başta olmak üzere, kamu hukuku ve özel hukuktaki pek çok alanda geniş bilgi ve deneyim sahibidir. Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğinin düzenlemiş olduğu “Yeminli Mali Müşavirlik” sınavında 2015/3. döneminde başarılı oldu. Ayrıca, 2016 yılında Kamu Gözetimi ve Muhasebe Standartları Kurulunun düzenlemiş olduğu “Bağımsız Denetçilik” sınavında başarılı oldu. 2019 yılında “Avukatlık” stajını tamamladı ve ayrıca Adalet Bakanlığının düzenlemiş olduğu “Arabuluculuk” sınavında başarılı oldu. Halen, “Aras Hukuk & Danışmanlık” bürosunda kurucu “Avukat” olarak faaliyet göstermekte olup, şirketlere hukuki ve mali konularda danışmanlık hizmeti vermektedir.