Tarımsal destekleme ödemelerinin bir tarımsal faaliyet karşılığı olup olmadığı hususu ve bu kapsamda bu ödemelerden tevkifat (Stopaj-vergi kesintisi) yapılması hususu hukuki açıdan tartışmalı bir konu olmuştur. Diğer taraftan, vergi idaresi söz konusu ödemeleri bir tür zirai hasılat olarak değerlendirerek niteliğine göre %2 ve %4 oranında tevkifata tutulması gerektiği yönünde görüş vermektedir.[1] Bu sebeple çiftçilere ödemeyi yapan kuruluşlar vergi tevkifatı yapmak durumunda kalmaktadır.
26/10/2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7338 sayılı kanun uyarınca “Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan tarımsal destekleme ödemeleri gelir vergisinden müstesnadır.” hükmü getirilmiştir. Bu tarihten sonra ödenecek tarımsal destekler üzerinden vergi tevkifatı yapılamayacaktır.
26/10/2021 tarihinden önce, çiftçilerin ürettiği ürünün satışından elde ettiği hasılatla ve meblağıyla ilgili olmaksızın yapılan destekler üzerinden vergi kesintisi yapılabilmektedir. Çiftçilere bu şekilde ödenen doğrudan gelir desteği üzerinden yapılan gelir vergisi kesintileri hukuka aykırıdır.
Bu kapsamda ödeme alan çiftçiler de geçmiş 5 yıla dönük olarak fazla kesilen verginin ve buna ilişkin faizin iadesini vergi dairesinden talep edebilirler.
[1] Denizli Vergi Dairesi Başkanlığı (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) Sayı: 51421814-120[94-2012/461]-503 ve 08/10/2012 tarihli özelgesi
Bu sitede yer alan yazıların tüm hakları saklıdır. Ancak, yazar ve site kaynağı gösterilerek alıntılanabilir. Yazılar aynen yayımlanamaz.
Bu sitede, hukuki konularda şahsi görüş ve yorumlarımıza yer verilmektedir. Sitede yer verilen bilgi veya verileri kullanımınız sonucunda ortaya çıkabilecek her türlü risk tarafınıza aittir. fatiharas.com sitesi ve yazarın söz konusu kullanımdan dolayı, (ihmalkarlık kaynaklı olanlar da dahil olmak üzere) her türlü özel, dolaylı veya arızi zararlardan ve cezai tazminattan dolayı sorumlu tutulamaz.