4/2/2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 3490 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile finansman gider kısıtlamasına işlerlik kazandırılmıştır. Kısıtlama 1/1/2021 tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemlerinde uygulanacaktır.
Yapılan düzenlemeye göre finansman gider kısıtlaması gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinde aşağıdaki şekilde olacaktır.
a) Gelir Vergisi Mükelleflerinde: Kullanılan yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşan işletmelerde, aşan kısma münhasır olmak üzere, yatırımın maliyetine eklenenler hariç, işletmede kullanılan yabancı kaynaklara ilişkin faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamının %10’unun gider olarak indirilmesi kabul edilmeyecektir.
b) Kurumlar Vergisi Mükelleflerinde: Kredi kuruluşları, finansal kuruluşlar, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri dışında, kullanılan yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşan işletmelerde, aşan kısma münhasır olmak üzere, yatırımın maliyetine eklenenler hariç, işletmede kullanılan yabancı kaynaklara ilişkin faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamının %10’unun gider olarak indirilmesi kabul edilmeyecektir.
Finansman gider kısıtlaması uygulamasında, öz kaynaklar tutarı belirlenirken hangi tarihin esas alınacağı konusu tartışmalı hale gelecektir. Bu boşluk büyük ihtimalle genişletici nitelikte bir genel tebliğ hükmü ile doldurulacaktır. Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 11-i maddesinde, örtülü sermaye maddesinde (md. 12) olduğu gibi “hesap dönemi başındaki öz sermaye” şeklinde bir hüküm yer alması daha uygun olacaktı.
Vergide belirlilik ilkesi gereğince bu uygulamanın, kararın yayım tarihi olan 04.02.2021 tarihinden sonra kullanılacak krediler için geçerli olacak şekilde yürürlüğe girmesi gerekirdi. Karar konusu işlem geçmiş tarihe yürütülmüştür (gerçek olmayan geriye yürüme) ve hukuka aykırı olduğu değerlendirilmektedir. Dolayısıyla, 04.02.2021 tarihinden önce kullanılan kredilere ilişkin gider kısıtlamaları uygulanarak ihtirazi kayıtla beyanname verilmesi ve bu konuda tahakkuk edecek vergi için dava açılabilmesi mümkündür.
05/02/2021
Av. Fatih ARAS
Bu sitede yer alan yazıların tüm hakları saklıdır. Ancak, yazar ve site kaynağı gösterilerek alıntılanabilir. Yazılar aynen yayımlanamaz.
Bu sitede, vergi ve vergileme ile ilişkili konularda şahsi görüş ve yorumlarımıza yer verilmektedir. Sitede yer verilen bilgi veya verileri kullanımınız sonucunda ortaya çıkabilecek her türlü risk tarafınıza aittir. fatiharas.com sitesi ve yazarın söz konusu kullanımdan dolayı, (ihmalkarlık kaynaklı olanlar da dahil olmak üzere) her türlü özel, dolaylı veya arızi zararlardan ve cezai tazminattan dolayı sorumlu tutulamaz.